Use APKPure App
Get Albert Einstein - Fiziğin Evrimi old version APK for Android
यह पुस्तक आधुनिक भौतिकी की अवधारणाओं का परिचय देती है।
Bu kitabın ilk baskısından bu yana geçen zaman içinde, kitabın baş yazarı ve belki en büyük bilim adamı ve gelmiş geçmiş insanların en seveceni olan Einstein öldü. Gene o zamandan beri, fizikte eşsiz gelişmeler oldu. Çekirdek fiziğindeki ilerlemeyi, temel tanecikler (particles) teorisini ve kozmik uzayın araştırılmasını anmak yeter. Bununla birlikte, bu kitapta değiştirilmesi gereken pek az şey var; çünkü bu kitap, yalnızca, aslında aynı kalmış olan en önemli fizik kavramlarını ele almıştır.
İki ünlü fizikçinin ortaklaşa yazdıkları bu kitapta modern fiziğin kavramları tanıtılmakta ve başlangıçtan bugüne evrimi anlatılmaktadır. Kitap 4 ana bölümden oluşmaktadır:
1. Bölüm - Mekanikçi Görüşün Doğuşu
2. Bölüm - Mekanikçi Görüşün Değerden Düşmesi
3. Bölüm - Alan ve İlişkinlik
4. Bölüm - Kuantumlar
Birincisi: kitap, düşüncelerin evrimini ele almıştır ve tarihsel bir döküm değildir. Bundan dolayı, tarihler çoğu zaman yaklaşık olarak ve “... birçok yıl önce” biçiminde verilmiştir. Örneğin, Dördüncü Bölümde, “Kuantumlar”, “Işık Kuantumları” kesiminde Bohr’u söz konusu ederken, “yirmi beş yıl önce formülleştirdiği teori...” diye yazmıştık. Kitap ilk olarak 1938’de basıldığı için, “yirmi beş yıl önce”, Bohr’un bildirisinin açıklandığı 1913 yılı demektir. Okur, buna benzer bütün deyimlerin 1938 yılına ilişkin olduğunu unutmamalıdır.
İkincisi: Üçüncü Bölümde, “Alan ve İlişkinlik (Relativity)”, “Esir ve Hareket” kesiminde şöyle yazmıştık: “Bu örneklerin hiçbirinde, her iki durumda da saniyede aşağı yukarı 366 metrelik bir çabuklukla koşmamız gerektiği ayrı tutulursa, akla aykırı hiçbir şey yoktur; ve teknik gelişmenin ilerlemesi ile böyle çabuklukların gerçekleştirilebileceğini pekâlâ düşünebiliriz.” Bugün, tepkili uçağın sesüstü (supersonic) hıza ulaştığını herkes bilir.
Üçüncüsü: aynı bölümde, “İlişkinlik ve Mekanik” kesiminde şöyle yazmıştık: “... en hafif olan hidrojenden, en ağır olan uranyuma dek...” Bu, artık doğru bir sınıflama değildir, çünkü uranyum artık en ağır element değildir.
Dördüncüsü: gene Üçüncü Bölümde, “Genel İlişkinlik (Relativity) ve Doğrulanması” kesiminde, Merkür’ün günberisel (perihelian) hareketi konusunda şöyle yazmıştık: “Etkinin ne kadar az olduğunu, ve güneşten çok daha uzak gezegenlerde bunu saptamaya çalışmanın ne kadar umut kırıcı olduğunu görüyoruz.” Daha yeni ölçümler, bu etkinin yalnız Merkür için değil, öbür gezegenler için de gerçek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Etki çok azdır, ama teori ile uyuşmaktadır. Bu etki, belki yakın gelecekte, yapma uydular için de gerçeklenebilir.
Dördüncü bölümde, “Kuantumlar”, “Olasılık Dalgaları” kesiminde, tek bir elektronun kırınımı (diffraction) üzerine şöyle yazmıştık: “Bunun gerçekleştirilemeyecek, ama pekâlâ tasarlanabilen, düşünselleştirilmiş bir deney olduğunu söylemenin gereği yoktur.” Burada, Sovyet fizikçisi profesör V. Fabrikant ile meslektaşlarının, tek bir elektronun kırınımını gözledikleri bir deney yaptıklarını anmaya değer.
Kitap, bu birkaç değişiklikle günümüze uygun duruma gelir.
Einstein,einsteyn,physics,fizika,fizik,fizikanin tekamulu,tekamul fizika qanunlari,fiziğin evrimi,evrim,Kuantum,Kvan,Eynşteyn,Alber,Elm,elm dunyasi,bilim,bilim dunyasi
Android ज़रूरी है
4.4 and up
श्रेणी
रिपोर्ट
Last updated on Jan 14, 2019
Minor bug fixes and improvements. Install or update to the newest version to check it out!
Albert Einstein - Fiziğin Evrimi
1.0.0 by Alibaba Studio
Jan 14, 2019